Urban Leisure & Tourism Lab at the 1st International Hospitality Management Symposium 2019 – Hotelschool The Hague

Op donderdag 28 en vrijdag 29 maart 2019, vond het internationale Hospitality management congres plaats bij Hotelschool The Hague.

Het congres stond in het teken van; het ontwikkelen van talenten en het begrijpen van de technologie om zinvolle ontmoetingen te creëren. Met als doel om weer terug te gaan naar de kern van Hospitality.

Twee van onze lab docentonderzoekers waren in de gelegenheid om bij dit congres een inspirerende presentatie te geven. Miranda Kamp presenteerde over haar onderzoek voor Fairbnb. Daarnaast presenteerde Manon Joosten over hoe we van prototypes naar realisatie kunnen gaan dankzij onderwijs, onderzoek en in samenwerking met het werkveld. We hebben bruikbare feed back ontvangen op de onderzoeken en waardevolle contacten opgedaan, kortom; genoeg om door te gaan met onze projecten.

Miranda Kamp met haar presentatie over Fairbnb

Studenten Inholland pionieren met next-level toerisme voor Amsterdam

Dag bierfiets, hallo betekenisvolle ontmoeting

Kan toerisme in de hoofdstad van last naar lust- voor bezoeker én bewoner? Jazeker, laten studenten van de Hogeschool Inholland zien. In samenwerking met Inholland’s Urban Leisure & Tourism Lab presenteren zij zeven frisse projecten die toerist en bewoner verbinden, en de binnenstad wat lucht geven.

De ruime aula van Inholland Diemen zoemt van het opgewonden enthousiasme. Zeven teams van vierdejaars studenten Tourism en Management hebben zich rond verschillende hoge tafels gecentreerd met daarop een scala aan flyers, goodiebags, posters en laptops. Ze trekken nog snel hun keurige pakken, rokjes en moodboards recht.

Het geroezemoes verstilt als docent Manon Joosten de aula binnenloopt, gevolgd door de jury die vandaag het werk gaat beoordelen; opdrachtgever Amsterdam Marketing, de gemeente Amsterdam, House of Hospitality, Allsensing, het ROC en The Hague Hogeschool, Sail, Lanicer en de Alternative Tourism Board.

De betekenisvolle ontmoeting

Tien weken lang mochten deze vierdejaarsstudenten van de minor Destination Development stoeien met de vraag hoe de Metropoolregio Amsterdam het decor kan zijn van een bijzondere ontmoeting tussen toerist en bewoner. Standplaats: InHolland’s Urban Leisure & Tourism Lab. Dat is een stadslab in Amsterdam-Noord dat zich bezighoudt met de vraag hoe de stad onder al dat toerisme inclusief en in balans blijft.
Het Tourism Lab wordt door acht mensen gerund, waaronder onderzoeker en stadssocioloog Roos Gerritsma en stadsantropoloog Philippa Collin, die vandaag ook aanwezig zijn. Het Lab staat met haar poten in de modder, wil grootstedelijke problematiek vertalen naar hyperlokale, concrete oplossingen voor bewoners en buurt.
“Studenten moeten gaan begrijpen wat er onder de huid van de buurt speelt, op zoek gaan naar de pijn, de frictie, de trots. Wat kan mensen verbinden? Het is een uitdaging om een elegant en kleinschalig toerismeproduct te plaatsen in een complexe omgeving van polarisatie en frictie tussen oude- en nieuwe bewoners. De missie is geslaagd als bewoners en lokale entrepreneurs profiteren van het toerisme en de ontmoeting betekenisvol is geweest”, legt Collin uit.

Mindmap van het Tourism Lab

Design Learning

Elk team van studenten heeft zich wekenlang ondergedompeld in de door hun gekozen buitenwijk van Amsterdam of het grotere Metropoolgebied. Ze praatten met bewoners, commerciële stakeholders en instanties als de gemeente om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen. Op basis daarvan bouwen ze hun prototype.

“Onze studenten leren tijdens hun studie de echte wereld
kennen.”

“We gooien onze studenten eigenlijk een beetje in het diepe. Bij het Urban Leisure & Tourism Lab gaat het erom te leren door te doen, met veel feedback”, zegt Philippa Collin. Ze noemt dat ‘design learning’. “De realiteit is duizendmaal weerbarstiger en uitdagender dan het puur fictieve van een school. Onze studenten leren hier tijdens hun studie de echte wereld kennen.”

Het eerste standje waar de jury voorbijloopt is van het team van studenten van ‘The Other Side’. Zo noemen zij hun project, dat de kracht van persoonlijke verhalen inzet om toeristen en inwoners van Amsterdam-Noord te verbinden.

Nederland in het klein

‘The Other Side staat voor de andere kant van IJ, maar ook voor de andere kant van het verhaal. Noord is een uniek mozaïek aan buurten en mensen, een beetje Nederland in het klein. De oude Noorderlingen zitten niet te wachten op verandering, maar willen wel graag vertellen over ‘hun’ oude Noord.

Website van ‘The Other Side’

De website van The Other Side koppelt toeristen aan Noorderlingen op basis van gedeelde interesses (net als Couchsurfing). Het team deed een testrit met geboren en getogen Noorderling Mark, voor wie aan zowat elke viskraam of markant gebouw in Noord wel een bijzondere herinnering plakt.

Via een QR-code op de website kan je met je mobiel een visuele kaart met de Noord- herinneringen van Mark downloaden. Zo vergelijk je het heden met het verleden van Noord. Dat kan via een audiotour met Mark’s stem, of in het echt, met Mark in Amsterdam-Noord.

Positieve attitude


De nood aan het spreiden van toerisme en het verbinden van bewoners en bezoekers is sinds Inholland’s minor Destination Development tien jaar geleden begon alleen maar toegenomen. Het aantal toeristen blijft de komende jaren stijgen – of we dat nou leuk vinden of niet. Naar schatting doen jaarlijks 7 miljoen verblijfstoeristen Amsterdam aan (dit is exclusief Airbnb en cruisetoeristen, die worden niet in de officiële cijfers meegenomen), en dat aantal neemt elk jaar met 5% toe.

“Bijna de helft van de bewoners van Amsterdam staat positief
tegenover het idee van bezoekers die hun stad, wijk of straat
willen zien.”

Volgens Roos Gerritsma, verantwoordelijk voor het onderzoeksporgramma van het Urban Leisure & Tourism Lab, staan Amsterdammers helemaal niet zo negatief tegenover toeristen als de media ons laten geloven. “Ik doe daar al sinds 1998 onderzoek naar en wat telkens naar voren komt is dat bijna de helft van de inwoners een zeker gevoel van trots heeft. Zij staan positief tegen het idee van bezoekers die hun stad, wijk of straat willen zien.”

Gerritsma onderzoekt als stadssocioloog de gemeenschappelijk waarden en lifestyes van toerist en bezoeker, en hoe je die kan gebruiken om een betekenisvolle ontmoeting te realiseren die de stad in balans houdt.

Metropoolregio Amsterdam

Want die balans is soms ver te zoeken in het hart van Amsterdam. De toeristen, forensen en dagjesmensen komen vaak rond dezelfde tijden op dezelfde plekken in de stad. Ondertussen toont onderzoek aan dat vooral cultuurtoeristen en millennials openstaan voor iets transformatievers dan de eerder genoemde bierfiets.  

Welkom metropoolregio Amsterdam – een gebied dat zich uitstrekt van het Muiderslot (Amsterdam Castle) tot aan de kust (Amsterdam Beach) tot Flevoland en de Bollenstreek (Amsterdam Flower Strip)- met in totaal 33 gemeenten en 2.4 miljoen inwoners.

Metropoolregio Amsterdam.
Twee teams van studenten, ‘Meet my Pet’ en ‘The Green Encounter’ springen daarop in en kiezen ervoor om toeristen weg van Amsterdam, richting respectievelijk Haarlem en Almere -Oosterwold te leiden.

De hond als ijsbreker

‘Meet my Pet’ koppelt internationale hondenliefhebbers via een website aan lokale hondeneigenaren in Haarlem, leggen de studenten uit. Een hondje staat naast het tafeltje en kwispelt lustig met het staartje. “Op onze website vullen beide dierenliefhebbende partijen hun ideale wandeltijden in, en de website matcht dan op basis van beschikbaarheid.”

Honden breken het ijs op een manier die mensen niet gegeven is. Toeristen leren zo Haarlem kennen via de favourite wandelroute van het baasje en de hond. “Onze app is niet alleen voor toeristen, maar ook voor dagjesmensen uit bijvoorbeeld Amsterdam of Hoorn die een liefde voor honden delen en Haarlem bezoeken. De hondeneigenaren krijgen een kaart die ze korting geeft bij lokale bedrijven.” Ook ‘Meet my Pet’-merchandise is in de maak – in de vorm van hondenpoepzakjes met logo.


Het team raakte na de eerste testdag in Haarlem alleen maar enthousiaster over het idee. De deelnemende hondenbezitter uit Haarlem vond het heel inspirerend om te zien hoe onder de indruk de toeriste uit Duitsland van haar stad was, en haar hond kreeg een extra portie liefde mee. In de toekomst sluit team ‘Meet my Pet’ niet uit om betekenisvolle ontmoetingen te realiseren door paarden- en kattenliefhebbers aan elkaar te koppelen.

Een groene verbinding

Niet alleen honden werken als bindmiddel tussen toerist en bewoner. Het team van ‘The Green Encounter’ onderzocht of ecologische idealen ook een verbindende waarde hebben. In Flevoland (op Airbnb: ‘the suburbs of Amsterdam’) welteverstaan. Je bent er in twintig minuten met de trein. Maar wat hebben internationale bezoekers daar eigenlijk te zoeken?

“De website van The Green Encounter is een platform waar toeristen die willen leren over zelfvoorzienend leven en duurzaam wonen gekoppeld worden aan een bewoner van Oosterwold”, legt een studente aan de jury uit. “Oosterwold is een groen gebied van ruim 4.3 hectare ten oosten van Almere, waar bewoners zonder bemoeienis van de overheid zelfvoorzienend en ecologisch verantwoord bouwen en leven.”

‘The Green Encounter’

Toeristen kunnen op de website aangeven waarover zij willen leren en hoe ze willen helpen. Het team verteld dat de bewoners van Oosterwold die zij spraken razend enthousiast zijn. “Zij hoeven geen financiële vergoeding voor de uitwisseling, maar willen vooral de ecologische visie van Oosterwold verspreiden. Ze vinden het leuk als bezoekers meehelpen. Met bijvoorbeeld het verbouwen van gewassen, de constructie van duurzame woningen, en aanleggen van wegen en riolering.”

De studenten leggen uit dat deze betekenisvolle ontmoeting Flevoland internationaal positief op de kaart kan zetten en daarnaast de toeristische druk op het centrum van Amsterdam verlicht.

Chillen in West en vrijmibo’s op de Zuidas
Naast ‘The Other Side’, ‘Meet my Pet’ en ‘The Green Encounter’ doen ook mee team ‘Amsterdam Islands’, dat toeristen matcht aan lokale entrepreneurs op Java- en KNSM eiland. Het team ‘Iam Bos&Lommer’ laat lokale bewoners op een website en in een app vertellen over restaurantjes en favoriete plekken om te chillen en slapen in het hippe Amsterdam-West. 


Team ‘Iam Bos & Lommer’

Team ‘After Business’ koppelt bezoekende zakenlui op de Zuidas aan Nederlandse zakenmensen die daar wonen en werken, en team ‘Lettuce Meet’ maakte een platform dat voedselverspilling tegengaat en bewoners en bezoekers een restaurant laat uitkiezen om samen van een lekkere maaltijd te genieten.
Team ‘After business’
Startup-achtige producten
Manon Joosten loopt trots rond langs de tafeltjes. Zij is als docent van de minor Destination Development verantwoordelijk voor het programma en de samenwerking met het Tourism Lab en de verschillende instanties en stakeholders. “Het is elke keer weer bijzonder om te zien hoeveel de studenten in slechts tien weken tijd voor elkaar krijgen. De bedoeling is dat studenten hier realistische prototypes maken. Sinds september ben ik samen met het Tourism Lab aan het onderzoeken of we die prototypes ook echt naar de realisatiefase kunnen trekken.”

“De bedoeling is dat studenten hier realistische prototypes
maken”

Wat opvalt is dat alle teams digitale startup-achtige producten maken die gebaseerd zijn op verhalen van de straat, onderzoek in de echte wereld en feedback van commerciële spelers. Technologie is telkens de facilitator tussen toerist en bewoner, en de uiteindelijke ontmoeting. Het maakt de producten toepasbaar en goedkoop.

Out-of-the-box-denken

Fleur Wienhoven en Marije Luschen van opdrachtgever Amsterdam Marketing voelen zich door de verse blik van de studenten flink wakker geschud, zeggen ze. “Dat out-of –the-box denken geeft ons ook weer inspiratie. Wij presenteren ons hier graag aan het toekomstige werkveld en de winnaar van vandaag mag bij ons langskomen om te kijken of we het product echt op de markt gaan brengen.”  

Jury-overleg Gemeente Amsterdam, Tourism Lab en 
Amsterdam Marketing

Nadat de jury alle teams heeft gehoord en bevraagd, volgt het beraad. De twee teams die door mogen naar de finale zijn:
‘Amsterdam Islands’ (dat voorziet in het digitaal matchen van toeristen aan lokale entrepreneurs op Java- en KNSM eiland) en ‘The Green Encounter’ (dat groene toeristen via een website kennis laat maken en koppelt aan ecologische pioniers in Almere-Oosterwold).

Team ‘Amsterdam Islands’

Pionieren
De jury vindt dat ‘Amsterdam Islands’ marketingtechnisch heel goed in elkaar zit. Maar ‘The Green Encounter’ is innovatief en maakt echt gebruik van de hyperniche (ecologisch leven als gedeelde lifestyle) om een betekenisvolle ontmoeting te stimuleren. Bovendien moest het product duurzaam zijn. “Laten we pionieren en voor het nieuwe geluid gaan!” klinkt het tijdens het laatste juryberaad.

“Zo’n ervaring is precies wat nodig is om later het verschil te
maken”

En zo geschiedde. ‘The Green Encounter’ wint de opdracht en gaat binnenkort langs bij Amsterdam Marketing om hun prototype te presenteren. Tijdens de bekendmaking worden studenten herinnert aan de volgende uitdaging van dit studiejaar: een reis naar Marokko om de betekenisvolle ontmoeting in een internationalere setting te realiseren.

Docent Manon Joosten kijkt terug op een geslaagde ochtend. “Onze studenten bouwen hier aan een ondernemende, inclusieve houding en werken aan realistische producten voor de markt. Samen met Inholland Urban Leisure & Tourism Lab zijn ze kopje onder gegaan in de wereld van toerisme en grootstedelijke vraagstukken. Na een reis van tien weken zijn ze boven komen drijven met prachtige producten die echt waarde toevoegen. Zo’n ervaring is precies wat nodig is om later het verschil te maken.”

Woodpack

Op 15 oktober hebben we ons contract met de designers van Woodpack ondertekend.
Woodpack gaat samen met ons The Inclusive Toolbox ontwerpen. De 2e jaars LM geven ons hierbij feed back.
We waren bij Pllek aan het IJ waar ook alle 1e jaars van LM hun presentaties hadden.

Ontwerp plannen Zonneplein

Op vrijdag 12 oktober presenteerden vijf LM projectgroepen uit jaar 2 hun ontwerp plannen voor het Zonneplein en het Purmerplein. Op grond van onder andere diverse gesprekken met stakeholders, observaties en een dragons dan, toonden zij de toekomst van deze winkel-en ontmoetingsgebieden. We werden ontvangen in het prachtige Zonnehuis. Studenten kregen feed back van onze partners van woningbouwvereniging Ymere, gebiedsmakelaars van stadsdeel Noord en van Stadsherstel. Projectmanager Peter Blonk van Ymere was onder de indruk en vergeleek de concepten met het werk van placemakers. Uit ons lab gaat Marie-Ange de Kort komend half jaar verder met de vraagstukken rondom deze twee pleinen.

Inholland – Trots op Franka van Dooren

Alumnus Leisure Management Inholland werkt als eventmanager bij EYE

Tourism Congress

Op dinsdag 2 oktober 2018 vond in Inholland Diemen het eerste Nationale studentencongres over duurzaam toerisme plaats. De eerste editie ging in op dierenwelzijn en de relatie met toerisme. Ook het Urban Leisure & Tourism Lab werd officieel geïntroduceerd.
Meer weten? Lees het hele verslag op

Groenste Dag van Noord

Het Urban Leisure & Tourism Lab, doet mee met de 'Groenste Dag van Noord' op 14 oktober aanstaande.
Van 15-16 uur organiseert FairBNB in de Hollandse Nieuwe, in samenwerking met Hogeschool InHolland, een dialoog over toerisme in Noord: kan het wel, willen we het wel, en zo ja: #hoedan? Schuif aan!
https://wnkl.net/2018/09/27/groenste-dag-van-noord-2-welkom-op-14-oktober/

Inholland Sustainable Tourism Student Congress 2018

Inholland Tourism Management in cooperation with Wageningen University Cordially invite you to the
Inholland Sustainable Tourism Student congress 2018
October 2nd, 2018
Welcome 9:30; Opening 10:00
Location:
Inholland Diemen, Wildenborch 6, 1112 XB Diemen, Reinier Paping Patio (Ground floor)

Daniel Nunes Goncalves

Daniel Nunes Goncalves - Brazilian travel journalist of the Brazilian Newspaper O Estado de São visites, guided by Roos Gerritsma, Amsterdam Noord and the UL&T-lab

Nieuwsgierig naar het artikel van Daniel Nunes waarvoor Roos Gerritsma geïnterviewd is? Zie:
https://viagem.estadao.com.br/noticias/geral,a-europa-reage-contra-o-overturismo,70002517108

Students Art & Architecture

Summer university studenten Art & Architecture off the University of Amsterdam attend the UL&T Northern Trail, guided by Roos Gerritsma

Students from the University of Amsterdam Summer university 

Students from the University of Amsterdam Summer university The Everyday City and Beyond attend the UL&T Northern Trail, guided by Theo Broersen

The busy problems Amsterdam

Students from the Cultural Anthropology and Development Studies (CADES) of the Faculty of Social Science of the Katholieke Universiteit Leuven have studied the busy problems in Amsterdam for 7 months. In doing so, they used research and the network of the Research Group Creative Business. Jacques Vork was present at their final presentation on 27 March 2018.

Curious about the results? Look at: https://sites.google.com/view/amisterdam/home

In the bibliography included:Gerritsma, R., & Vork, J. (2017). Amsterdam residents and their attitude towards tourists and tourismPhilosophy, Communication, 25, 85-98.